Linkedin RSS Svenska Norsk

Lær af de bedste, når du selv bygger nyt eller renoverer

11-08-2015DOWNLOAD BILLEDE

Innovative, funktionelle og bæredygtige byrum med mennesket i centrum. Det har i flere år været en grundtanke i dansk arkitekturpolitik. Hvem bliver ikke påvirket af at gå rundt i vore ældre byers gamle bymidter. Men tænker vi hver især nok over det arkitektoniske udtryk, når vi selv bygger nyt eller renoverer bolig? Teglbranchen opfordrer boligejerne til at lære fra de store berømte teglbyggerier.

Mange murstensbyggerier har et kreativt og varieret udtryk, når det gælder brug af mønstre, teksturer og farver. Det viser historien også både, når det gælder f.eks. forskning og litteratur om emnet.

Det er også teglbranchens opfattelse, når det gælder de store murstensbyggerier. Når det gælder almindelige boliger, er kreativiteten desværre straks mindre. Tommy Bisgaard, direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, opfordrer derfor boligejere, der overvejer at bygge nyt eller renovere deres bolig, til at skæve mere til de store murstensbyggerier:

Find den gode idé

”Ligesom på alle andre områder i livet, kan det betale sig at lære af de bedste. Det gælder også kreativt murværk - teglbygninger med tegltag. Mange boligejere tror, at det er meget dyrt at skabe et unikt udtryk. Men det behøver det absolut ikke være. Det afgørende er at finde den gode idé, især når det gælder samspillet mellem forskellige byggematerialer. Her kan man f.eks. blive inspireret af Skuespilhuset i København eller Bispebjerg Bakke”, udtaler Tommy Bisgaard.

Inspiration fra de store

Skuespilhuset i København fremhæves ofte som en ægte dansk arkitekturperle. Bygningen er tegnet af det danske arkitektfirma Lundgaard & Tranberg. Skuespilhuset stod færdigt i 2007 og er blevet tildelt flere priser for arkitektur og funktionalitet. Huset tunge masse bedrager endvidere både til gode lydmæssige egenskaber og konstant indetemperatur i teatret samtidigt med, at de hårdtbrændte teglklinker med deres store stoflighed er helt vedligeholdelsesfrie.

Bygningen er bl.a. kendetegnet ved murværk både inde og ude i de særlige specialudviklede teglsten i nye 3-dimensionale formater, kombineret med store glaspartier. Samme teknik er også brugt til bl.a. Sorø Kunstmuseum.

Pressefoto: Colourbox.com