Hvorfor er det med en bæredygtig virksomhed?

 

Verden står midt i en bæredygtig revolution, hvor virksomheder over hele kloden tilpasser sig nye forbrugerkrav og lovmæssige krav om bæredygtighed. Det er ikke længere nok at drive en rentabel forretning – nu skal virksomheden også være bæredygtig.

Dette skyldes i høj grad de klimaforandringer, vi oplever globalt, som kræver, at vi alle sammen – individer, institutioner og virksomheder – opfører os mere ansvarsfuldt overfor vores planet. Det er også motivet bag begrebet “bæredygtig virksomhed”. For mange virksomheder indebærer det at integrere principper for bæredygtighed i alle aspekter af virksomheden, såsom produktudvikling, forsyningskæde, medarbejderforhold, samfundsmæssigt engagement og meget mere.

Hvad indebærer en bæredygtig virksomhed?

At drive en bæredygtig virksomhed betyder at tage sociale, miljømæssige og økonomiske hensyn i ens forretningspraksis. Det betyder også, at man går efter en langvarig succes baseret på ansvarlig forretningsdrift frem for kortsigtet profitmaksimering. Hvor den traditionelle virksomhed kun har fokus på den økonomiske bundlinje, ser en bæredygtig virksomhed på tre bundlinjer: det sociale, det miljømæssige og det økonomiske.

De tre bundlinjer i bæredygtig virksomhed

Ud over at være økonomisk rentable, har bæredygtige virksomheder også et ansvar for at minimere deres miljømæssige fodaftryk og bidrage positivt til samfundet. Dette er kendt som “triple bottom line” tilgangen, som betoner de tre ‘linjer’:

  • Miljømæssig bundlinje: Også kaldet “planet”, følger denne bundlinje virksomhedens indvirkning på miljøet. Målet er at minimere ressourceforbruget, reducere udledningen af drivhusgasser og undgå affald og forurening.
  • Social bundlinje: Også kaldet “personer”, denne bundlinje beskæftiger sig med virksomhedens ansvar overfor mennesker – både internt (ansatte) og eksternt (samfundet). Det omfatter spørgsmål som medarbejderrettigheder, arbejdsmiljø, ligestilling og udviklingen af lokalsamfund.
  • Økonomisk bundlinje: Dette er virksomhedens traditionelle bundlinje, dvs. dens økonomiske præstation. Men i konteksten af den ‘triple bottom line’ omfatter det også virksomhedens indflydelse på den økonomiske stabilitet i samfundet.

En virksomhed anses for at være bæredygtig, når den formår at balancere disse tre bundlinjer og opnå positive resultater inden for alle tre områder.

Konklusion

Det er indlysende, at bæredygtig virksomhedsdrift er en nødvendighed i den moderne verden. En virksomhed, der er bæredygtig, kan ikke kun opnå økonomisk succes, men også minimere sit miljømæssige fodaftryk og gøre en positiv forskel i samfundet. Med den rette tilgang kan det at være bæredygtig vise sig at være en win-win for alle parter – virksomheden, samfundet og planeten.

Hvorfor er det med en bæredygtig virksomhed?
Rul til toppen