Sådan kan du få bedre styr på haven

Haven kan være en sand oase og et fantastisk fristed, hvis du formår at skabe de rette rammer. Det kan dog kræve en del arbejde, før du har forvandlet en ikke passet have til din drømmehave!

Få styr på haven – planlæg

Før du starter med at omdanne din have, er det en god idé at have gjort sig tanker om, hvordan det hele skal ende med at se ud. Planlæg især gerne ud fra den tid du har til rådighed, set i forhold til at have tiden til rent faktisk at pleje haven! Har du ikke alverdens tid, så tænk over, hvordan du kan inddele din have i passende zoner. Det kan f.eks. være ved at fokusere på få områder, som er lette at passe. F.eks. kan du holde de meste af haven som græsplæne, mens du så har zoner til blomster, der er lette at passe – og som ideelt set genblomstre over flere sæsoner. Husk også at have plads imellem zonerne og ikke dyrke for tæt. Det vil gøre det lettere, når der f.eks. skal tages ukrudt op.  

Ryd haven – gør den klar

Når du går i gang med projektet, vil du ofte opdage, at det kræver en del udjævning af haven, hvis den skal ende som i dine tanker.

Det kan vise sig som værende meget hårdt arbejde! Nogle planter vil være meget genstridige, dette gælder særligt for bambusplanter, hvis du har dem i haven! Her kan rodnettet være meget svært at få bugt med, hvorfor du kan gøre som mange andre og sprænge rodnettet bort. Læs mere om dette på https://www.sprængning.dk/.

Husk desuden at tjekke jorden, og at komme mere muld på, de steder der skal gro blomster eller planter. Selve græsset bør du også plante over med nye frø, hvis ikke det er tæt og dækkende.

Indret ud fra din plan

Når du har ryddet haven og sået græs efter behov, er det blot at realisere din plan for haven ved at plante de steder, du har påtænkt dig. Sørg evt. for at få råd fra dit lokale plantecenter i forhold til de bedste tidspunkter at plante på samt generelle råd til at plante de enkelte blomster og planter.

Sådan kan du få bedre styr på haven
Rul til toppen