Skattejagt i naturen

Ravjagt:

En meget populær skattejagt i naturen er ravjagt og som navnet antyder går det ud på at finde rav som skyller ind på de Danske strande. De fleste steder i Danmark kommer der rav ind til stranden når det blæser og så har man store muligheder for at finde de eftertragtede ravklumper.
Priserne er dog ikke så attraktive som de var omkring 2016 og 2017 hvor prisen med lethed kunne komme op på over 100 pr. gram !

I dag er prisen faldet men man får stadig omkring 30 Kr. pr. gram hvis stykket er pænt eller specielt og indeholder ravstykket insekter eller bladrester er prisen helt op til 150 Kr. pr. gram.

Ravjagt sker normalt i dagslys men du kan også gå på ravjagt i mørket hvis du bruger en såkaldt ravlygte som er en speciel lygte så du kan finde rav i mørket. Der findes rigtig mange forskellige og du kan klikke på linket så finder du det største udvalg af disse ravlygter.

Magnetfiskeri:

Magnetfiskeri adskiller sig tydeligt fra andre former for fiskeri, da det her ikke gælder om at hive fisk i land, men om at fiske magnetiske skatte op fra dybet, som folk har tabt eller bevidst smidt i vandet. Magnetfiskeri henvender sig derfor til mere til dig, der kender til drømmen om en metaldetektor, end til fiskeren, der tager på tur for at fange fisk. 

Princippet om magnetfiskeri er enkelt: alt du skal bruge er en stærk magnet, som bindes fast til et reb, hvorefter du kan hive den ene gemte skat op efter den anden. 

Der er mange gode steder i Danmark, hvor du kan smide fiskesnøren i vandet – men det kan være værd at overveje følgende, hvis du vil være mere sikker på gevinst.

  •          Vandet skal ikke være for dybt eller for mudret i bunden.
  •          Vælg steder, der er godt besøgt.
  •          Gå eksempelvis efter søer, åer, damme, kanaler, havne og kloaker.

Hvad fanger man med fiskemagneter?

Der er ingen grænser for, hvilke fund man kan hive op med magnetfiskeri – alt som gamle cykler, smykker, mønter, fiskegrej, historiske artefakter, og hvis du er rigtig heldig måske en genstand fra krigen. Vælger du at magnetfiske i et område, som er mindre besøgt af folk, kan du være så heldig at finde skatte, som har ligget uberørt i mange år – men der er samtidig også den risiko, at du slet ikke finder noget. Med det rette udstyr – en stærk magnet, et langt reb, en god karabinhane og en trækkrog, som kan tage de ting, du ikke kan få op med magneten – så er du klar til en skattejagt.

Metaldetektor:

En metaldetektor er sådan set, egentlig ikke legetøj, men det betyder ikke, at børn er udelukket fra at bruge den.

Børn vil sagtens kunne lære at betjene en metaldetektor, og vi oplever at metaldetektoren hovedsageligt købes enten som en gave til et barn, eller som en genstand til en god familiedag sammen.

Den bedste metaldetektor til børn er ikke nødvendigvis en metaldetektor der er købt som legetøj. Der findes metaldetektorer, der sælges som legetøj og de er ikke alle lige gode.

Man bør også vide, at hvis man bruger en metaldetektor andre steder end på sin egen grund, så skal man gøre sig nogle overvejelser inden brug.

Der er regler og begrænsninger, som du bør kende til inden du begiver dig ud på skattejagt. Det er sådan at du, som fører af en metaldetektor bærer et ansvar for at vide noget om dit “fund” hvis du finder noget af arkæologisk status. 

Du må eksempelvis ikke bruge din detektor ved en gravhøj og kirker, og finder du noget bronze, eller lignende fortidsminder skal du noterer og afmærke stedet og kontakte et museum omgående.

Disse regler gælder uanset om du bruger legetøjs- eller en rigtig metaldetektor. Disse regler gælder også for børn, såvel som for voksne. 

Må man bruge metaldetektor på stranden?

Som udgangspunkt er det ikke tilladt at bruge en metaldetektor på stranden, ja faktisk er det slet ikke lovligt at bruge den på nogle offentlige eller private grunde.

Det er dog lovligt, hvis du får lov af enten kommunen eller de som ejer grunden, og det samme gælder dermed de offentlige strande i Danmark.

Hvis du vil bruge din metaldetektor på en offentlig strand, skal du et smut forbi kommunen for at få en officiel tilladelse til dette.

Når det gælder private områder, bør du altid henvende dig til den eller de som ejer grunden, dette gælder ikke blot brug af metaldetektor, men alle sammenhænge hvor du befinder dig på privat grund.

Skattejagt i naturen
Rul til toppen