Sådan genkender du mår på loftet

En mår er et skadedyr lige præcis som en rotte – og det er ligesom en rotte ikke et dyr, du gerne vil have besøg af. Men hvordan ved man lige om man har besøg af en mår på loftet? Vi tager her et kig på, hvordan måren ser ud, hvordan den lyder og meget mere – og så kommer vi også med vores bedste tip til, hvordan du kan slippe af med mår på loftet.

Hvordan ser måren ud?

En mår er et lille rovdyr med grå-brun pels og små runde ører. Den kan blive omkring 70 cm lang og har en busket hale på omkring 25 cm. Den har en bred hvid plet for brystet, som deler sig i to. Den minder lidt om et egern, der er blevet trukket godt og grundigt i halen.

Hvordan lyder en mår?

Måren er et meget larmende dyr, så en af de mere tydelige tegn på, at du har besøg af mår, er larmen fra loftet. Måren buldrer og brager nemlig rundt på loftet, og desværre gerne om natten og de meget tidlige morgentimer. Lyden i sig selv kan være meget generende, men det er faktisk endnu værre, hvis måren kradser direkte ned i loftplader, som kan gøre støjen mere mærkbar.

Hvordan ser mårens afføring ud?

Måren efterlader en masse ekskrementer, dog i modsætning til rotter sker det i et udvalgt særligt hjørne, hvor den besørger. Disse ekskrementer er 8-10 cm lange og 1-2 cm tykke. De er snoede og trukket ud i en karakteristisk spids. De indeholder ofte hår, fjer og knoglerester.

Hvordan lugter det efter en mår?

Måren er ikke et særlig renligt dyr. Den efterlader sin urin over alt på loftet og efterlader sine ekskrementer i en bunke på loftet. Det skaber i sig selv en kraftig og meget ildelugtende stank, der lugter hen imod ammoniak. Måren slæber også gerne byttedyr med ind på loftet og efterlade kadaverresterne over alt, hvilket fremprovokerer en rådden lugt oveni ammoniaklugten.

Sådan slipper du af med mår

Der findes mange husmorråd til, hvordan du kan slippe af med måren. Du kan f.eks. prøve at skræmme den væk med lugte, som måren ikke kan lide. Det kan f.eks. være stærkt lugtende stoffer som naftalin eller hjortetakolie. Her vil du dog også selv skulle leve med denne forfærdelige stank.

Du kan også prøve at slippe af med måren ved at fange den i en fælde, men her skal du også være opmærksom på, at det kræver en del arbejde fra din side – og når du først har fanget den, skal du køre den meget langt væk, før du sætter den fri, så den ikke kan finde tilbage igen.

Der er dog én metode, som er effektiv og ikke kræver den store indsats fra din side, nemlig Gnaversirenen. Den skal blot sættes i stikkontakten tæt på mårens opholdssted og den udsender så en højfrekvent lyd, som måren ikke kan tåle. Det sender den på flugt fra dit loft, og den kommer heller ikke tilbage igen, hvis du bare lader Gnaversirenen stå.

Sådan genkender du mår på loftet
Rul til toppen